خط تولید قهوه از راه اندازی تا توسعه و درآمدزایی
خط تولید قهوه از زمان راه اندازی تا درآمدزایی شامل چندین ملاحضات کلیدی برای اطمینان از کارایی و کیفیت است در این مقاله سعی داریم یک طرح ساختار یافته برای راه اندازی خط تولید قهوه در اختیار علاقه مندان به این حوزه قرار دهیم.
قطعاً در ایران عشق به قهوه وجود دارد، و به همین دلیل است که بسیاری از فعالان این صنعت آرزو می کنند بتوانند کارخانه و خط تولید قهوه را راهاندازی کنند. فقط تصور کنید که تمام روز را در میان عطر دانه های قهوه تازه رست شده کار کنید و از یک فنجان دم کرده تا آنجا که ممکن است لذت ببرید.
خط تولید قهوه یک فرآیند پیچیده است که نیازمند برنامهریزی دقیق، تخصص فنی، سرمایهگذاری و مدیریت موثر است.
این مسیر مسلما نیاز به اطلاعات، تجربه و طی کردن مراحل گوناگونی دارد که به جز سرمایه، به یک بیزینس پلان، یک مشاور و یک تیم متخصص در این زمینه نیاز دارید تا بتوانید برنامه ریزی در هزینه و زمان صرفه جویی نمایید همچنین بتوانید بصورت استاندارد عمل کنید تا رقیب خوبی برای دیگر کارخانه های خط تولید قهوه باشید و همه تلاشتان برای بهتر عمل کردن و داشتن مشتریهای بیشتر باشد.
یکی از توانمندی های ویژه کادر مجرب گروه صنعتی آراکاپ راهاندازی خط تولید قهوه از صفر تا صد است. تمامی مراحل شامل تهیه بیزینس پلن ، برَآورد هزینه، تهیه دستگاه ها، معرفی به وارد کنندگان دان سبز قهوه و در نهایت راه اندازی کامل خط تولید قهوه توسط مشاورین آراکاپ قابل اجرا خواهد بود.
بررسی ظرفیت و امکانسنجی راهاندازی خط تولید قهوه
قهوه به عنوان یکی از نوشیدنی های مورد علاقه انسان، سال های زیادی است که کاربرد پیدا کرده است و می توان گفت امروزه در همه مناطق جهان استفاده می شود، این نوشیدنی محبوب در کنار نوشیدنی های گرم دیگری مانند چای و انواع هر یک از این دو نوشیدنی ، بازار قابل توجهی را در سطح بین المللی رقم زده اند.
تجارت قهوه بعد از نفت دومین تجارت بزرگ دنیا به حساب می آید. حتی در برخی کشورهای آمریکای لاتین وزارت قهوه وجود دارد. در تمام دنیا به این کالا به عنوان یک کالای استراتژیک نگاه می شود، در حالی که در ایران قهوه به عنوان یک کالا و نوشیدنی لوکس محسوب می شود. طبق نظر رئیس انجمن قهوه درصورتی که فرآوری قهوه در ایران رونق گیرد سودآوری آن به حدی زیاد است که ظرف کمتر از ۱۰ سال می تواند جایگزین صادرات نفت شود.
قهوه در مناطق استوایی مثل جامائیکا ، جاوه، برزیل، کلمبیا، هند و… رشد می کند و به صورت بینز (لوبیا شکل و خام مانند) وارد ایران می شود. این قهوه ها پس از وارد شدن در داخل فرآوری و بسته بندی می شوند. به همین جهت ایران در زمینه تولید قهوه هیچ فعالیتی ندارد .
در حال حاضر تعداد محدودی شرکت در ایران به صورت ابتدایی و کاملا سنتی به فرآوری قهوه مشغولند.۸۰ درصد بازار ایران را قهوههای فرآوری داخل تامین میکنند و تنها ۲۰ درصد در این حوزه واردات داریم، در حال حاضر نوشیدنیهای دیگری مثل چای ماسالا به بازار عرضه شده است، همچنین هات چاکلت نوشیدنی دیگری است که به منوی کافی شاپ ها اضافه شده است. قهوه های فرآوری شده در ایران در کارخانجات شکلات سازی و … هم استفاده می شوند.
شاید کمی عجیب به نظر برسد اگر بگوییم که مصرف قهوه در ایران به زمانی بسیار دورتر از آنکه چای به محبوبترین و پرمصرفترین نوشیدنی پس از آب تبدیل شود بازمیگردد.
امروز رشد روزافزون مصرف قهوه در میان طیفهای مختلف جامعه بهخصوص جوانان، راه اندازی خط تولید قهوه و بستهبندی قهوه را به یکی از سودآورترین صنایع تبدیل کشور بدل کرده است.
در حال حاضر سرانه مصرف قهوه در ایران ۱۶۹/۰ فنجان در روز است و از این حیث در رتبه ۵۴ جهان قرار دارد.
کشورهای ایتالیا، آلمان، اتریش، اسپانیا، پرتغال و سوئیس بزرگترین کمپانیهای قهوه دنیا را در اختیار دارند و این در حالی است که کشورهایی نظیر برزیل، کلمبیا، استرالیا، هند و اندونزی بزرگترین و مهمترین تولیدکنندگان قهوه دنیا محسوب میشوند و بهترین و پرطرفدارترین قهوههای دنیا را تولید میکنند و همین امر نشان میدهد که کشورهای دیگر هم میتوانند بدون آنکه تولیدکننده عمده قهوه باشند در صنعت فرآوری و بستهبندی قهوه سرمایهگذاری کنند اگر چه در حال حاضر تمام توجه تولیدکنندگان و فعالان صنعت قهوه کشور معطوف به بازارهای داخلی است اما این امر دور از دسترس نیست که روزی بتوان با برند ایرانی قهوه را صادر کرد.
آب و هوای ایران مناسب کشت قهوه نیست البته در مناطق جنوبی کشور به دلیل وجود آب و هوای حارهای امکان کشت قهوه وجود دارد اما به خاطر نبود بستر کشت مناسب و آب کافی باید به کلی قید این کار را زد. از طرفی اگر هم امکان کشت قهوه در کشور وجود داشته باشد به گفته بسیاری از کارشناسان این کار توجیه اقتصادی مناسبی ندارد.
مهمترین عوامل برای آغاز راهاندازی خط تولید قهوه
- تحقیقات اولیه بازار و برنامه ریزی:
- بستر کار خود را تعیین نمایید: در مورد انواع محصولات قهوه که قصد تولید آنها را دارید تصمیم گیری کنید، برای مثال ( قهوه آسیاب شده، دان کامل یا قهوه فوری)
- تحقیقات بازار: تقاضا برای محصولات، مخاطبان هدف و رقبای خود را در صنعت قهوه درک کنید، بازار قهوه در منطقه خود را بررسی کنید تا نیاز به تأمین خط تولید قهوه را ارزیابی کنید چون در مناطق مختلف با توجه به فرهنگهای متفاوتی که وجود دارد تمایل به مصرف نوع و طعم خاصی از قهوه رواج بیشتری دارد.
- تعیین اندازه و نوع کارخانه
- برنامهریزی دقیق مالی و برآورد هزینه ها
- تامین دان سبز قهوه: نخستین عامل مهم نژاد، گونه و کیفیت پرورش قهوه است، با تامین کنندگان قابل اعتماد دان قهوه ارتباط برقرار کنید، عواملی مانند کیفیت دان هر تامین کننده، منشاء، شیوههای پایداری و قیمت را در نظر بگیرید، مشاوره گرفتن در زمینه خرید انواع دان سبز قهوه و روش تهیه آن را فراموش نکنید. تحقیق در مورد به دست آوردن ترکیبات مطلوب مصرف کننده متناسب با ذائقه افراد جامعه و البته بستهبندی زیبا، شیک و استاندارد است.
- جذب منابع انسانی: منابع انسانی شامل جذب، استخدام، مشاوره و آموزش برای مدیریت و پرسنل بصورت دائم و همچنین بروز ماندن نیروها و عملکردشان
- تهیه تجهیزات لازم
2. انتخاب مکان مناسب برای راهاندازی خط تولید قهوه
انتخاب محل کارخانه نیازمند ارزیابیهای مختلف است:
- مواردی مانند نزدیکی به تامین کنندگان، کانال های توزیع و در دسترس بودن نیروی کار، مکان مناسبی را برای کارخانه تولید خود انتخاب کنید، همچنین باید به مواردی مانند دسترسی به منابع آب، برق سه فاز، گاز، تهویه مناسب، مسائل زیستمحیطی و محل استراحت کارکنان توجه کنید.
- متراژ کارخانه شما باید متناسب با تجهیزات رست که با آن شروع می کنید باشد، نحوه چیدمان تجهیزات در کارخانه رست قهوه باید بتواند به خوبی از فضا استفاده کند و به شما اجازه دهد بدون مشکل کار کنید، مطمئن شوید که هر یک از مراحل مختلف فضای مشخصی دارد. محل نگهداری قهوه سبز، محل رست کردن، محل بسته بندی، پارکینگ، محل نگهداری دان های بسته بندی شده. هر منطقه باید به وضوح تعریف شده و به طور منطقی چیدمان شود تا یک خط تولید کامل تشکیل شود.
- دان سبز مقدار زیادی فضای ذخیره سازی را اشغال می کند، محل نگهداری دانه های قهوه سبز را تعیین کنید و از شرایط مناسب (مانند رطوبت، دما) برای حفظ تازگی و کیفیت اطمینان حاصل کنید.
- دسترسی وسایل نقلیه برای حمل بار را باید در نظر بگیرید.
در نتیجه فرقی نمیکند یک رستری با تجربه باشید یا تازه شروع کردهاید، باید به گونهای فضای کاری خود را سازماندهی کنید تا کارخانه پربازدهتر و با استرس کمتر باشد، در واقع چیدمان و استفاده از فضا به طور معقول و مدبرانه برای یک خط تولید قهوه برای دستیابی به حداکثر کارایی ضروری است. هدف افزایش بهرهوری در هر مرحله از عملیات است. پس چگونه می توانید این کار را انجام دهید؟
توجه به این مسئله برای راهاندازی یک چرخه بدون تداخل لازم است. تقسيم منطقي وظايف به كاركنان كمك ميكند كه از همديگر انتقاد نكنند و در كار ديگري دخالت نكنند و به اعمالي منجر شوند كه باعث اصطكاك با ديگران ميشود. همچنین کنترل ورودی های مختلف تولید را آسان تر می کند.
3. اخذ مجوزهای لازم جهت راه اندازی خط تولید، رعایت قوانین و مقررات
قهوه رست شده در ایران قابلیت صادرات به سایر کشورهای جهان را دارد، اما با این حال وجود قاچاق گسترده در این حوزه یکی از آسیب های سرمایه گذاری این بخش محسوب می شود، طوری که ۱۵درصد قهوه های وارداتی کشور قاچاق می شود. نداشتن کیفیت قهوههای وارداتی، نبود متخصص در این حوزه و عدم شناخت قهوه باعث شده قهوه های مرغوبی در کشور وجود نداشته باشد.
گفتنی است برای گرفتن مجوز مانند مجوز سیب سلامت و استاندارد در این بخش باید علاوه بر مراجعه به سازمان صنایع، سازمان غذا و دارو و همچنین سازمان استاندارد رجوع کرد. تجارت قهوه بعد از نفت یکی از پرسودترین تجارت های دنیا محسوب می شود، همین امر می تواند انگیزه های سرمایه گذاری در این بخش را افزایش دهد..
4. تامین تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز خط تولید قهوه:
روی ماشین آلات مناسب خط تولید سرمایه گذاری کنید.
- اهتمام کامل داشته باشید که از تجهیزات با کیفیت و متناسب با تکنولوژی روز استفاده کنید، تجهیزات هر اندازه قوی تر و کارآمد تر باشد راندمان خط تولید شما را بهبود می بخشد علاوه بر این استفاده از تجهیزات نامناسب و غیر صنعتی می تواند بخش زیادی هزینه بابت تعمیر و نگهداری و رفع خرابی به شما تحمیل کند. استفاده از تجهیزات با کیفیت و بهروز استفاده کنید تا بهرهوری بهتری داشته باشید و مشکلات فنی کمتری برای شما ایجاد شود.
- استفاده کردن از دستگاه های خارجی می تواند به شدت آسیب زا باشد، چرا که هم هزینه های زیادی را برای خط تولید شما متحمل می شود و هم در مواقع نیاز به خدمات پس از فروش به تامین کننده های اصلی دسترسی نخواهید داشت، بنابر این استفاده از دستگاه های برند معروف ایرانی که برخی کاملا قابل رقابت با نمونه های مشابه خارجی هستند می تواند انتخاب مناسبی برای خط تولید قهوه شما باشد چرا که هم ضمانت های بلند مدت داشته و هم دارای خدمات پس از فروش مادام العمر هستند.
- تجهیزات را بر اساس ظرفیت تولید و مشخصات محصول خود انتخاب کنید.
انتخاب دان سبز قهوه
دان سبز که با ویژگیهای مورد نظر شما مطابقت دارد را انتخاب کنید. هنگام انتخاب دانههای قهوه سبز مناسب باید فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیرید.
برای تبدیل دان خام به دان برشته شده باید از رستر قهوه استفاده کنید.
رستر قهوه در ابعاد و حجم متفاوت تولید میشود که بسته به ظرفیت بازار می توانید یکی از دستگاه های 2 کیلو، 5 کیلو، 15 کیلو، 30 کیلو و یا 60 کیلویی آراکاپ را تولید کنید.
رستر قهوه به تجهیزات جانبی متفاوتی نیاز دارد. از جمله بالابردان، کیت پروفایل رست، تابلو برق PLC
دیستونر
Nec gravida conubia morbi
Eleifend ullamcorper aenean quam
Scelerisque ullamcorper facilisis nisl a suspendisse elementum musat rasd dignissim at condimentum artas quam ut in. Ars hac posuere luctus vehicula dapibus facilisis commodo curae parturient adipiscing natoque.
Title example. Click to edit.
آسیاب دان قهوه رست شده با توجه به مورد مصرف
آسیاب دان قهوه با توجه به مورد مصرف